18 grudnia 2008

Naleśniki z buraczkami

Historia tego eksperymentu była krótka. Buraczki z barszczu leżały w lodówce czekając na pożarcie, a Dobromiła pomyślała: "Skoro naleśniki ze szpinakiem są smaczne, to może z buraczkami też będzie dobrze..."

Składniki na nadzienie:
  • 1/2 kg gotowanych buraczków
  • przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, kwasek cytrynowy
Składniki na ciasto:
  • jajko
  • szklanka mąki
  • mleko
Usmażyć naleśniki:
Wymieszać składniki na ciasto: do mąki dodawać mleko aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, czyli podobnej do gęstej śmietany. Dokładnie wymieszać / zmiksować. Smażyć na gorącej patelni.

Buraczki zetrzeć na tarce warzywnej, przyprawić do smaku (tzn. nie spisałam jakie proporcje dałam), podgrzać / podsmażyć.

Naleśniki nadziać buraczkami i polać śmietaną.

Eksperyment uznano za udany. :-D

Brak komentarzy: