10 listopada 2009

Pierogi z kaszą gryczaną

Gotujemy po polsku! - edycja II

Zeszłoroczne "Gotowanie po polsku" to była moja pierwsza blogowa akcja kulinarna. Było to tuż po założeniu tego bloga. Jak sobie pomyślę, że od tego czasu minął zaledwie rok to nie mogę w to uwierzyć Tyle się zmieniło przez ten czas w kulinarnej blogosferze...

Nic więc chyba dziwnego, że gdy Grumki ogłosili, że w tym roku wraz z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl też organizują tę akcję uznałam, że i tym razem nie może mnie w niej zabraknąć. Poprzednio przygotowałam z tej okazji grzane piwo i uszka do barszczu. Tym razem też zacznę od pierogów. Pierogów z kaszą gryczaną i serem. Przepis na farsz pochodzi z dodatku  "Potrawy wigilijne i świąteczne" do gazety "Nowa Pani
domu" z 2005 roku. I rzeczywiście po raz pierwszy robiłam tę potrawę na wigilię, aby mój mąż, który nie lubi ani grzybów ani ryb, a do śledzi pała dozgonną nienawiścią, też mógł zjeść z tej okazji coś, co mu zasmakuje. A pierogi to jest to co bardzo lubi.U mnie często jest tak, że jakąś potrawę robię po raz pierwszy z okazji jakiś świąt, a potem dostaje się ona również do naszego codziennego jadłospisu. No może nie aż tak bardzo codziennego, bo większość z nich jest dosyć pracochłonna. Do takiego "prawie codziennego" jadłospisu. Tak jest też w przypadku tych pierogów. Za bardzo nam zasmakowały, żeby je jeść tylko raz do roku.

Składniki na ciasto (takie samo jak w uszkach)
  • 40 dag mąki
  • gorąca woda
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
Mąkę wysypać na stolnicę, po czym dolewać gorącej wody i zagarniać suchą mąkę od brzegów. Mniej więcej połowa mąki powinna pozostać sucha. Następnie dodać żółtko, olej i sól. Zagnieść, przykryć ciasto i odstawić na kwadrans.

Składniki na farsz:
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dkg sera twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Kaszę i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać cebulę i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka (np. szklanką lub kubkiem). Nakładać farsz i zalepiać.
Gotować w osolonej wodzie.

W przepisie oryginalnym radzą, aby pierogi podawać ze skwarkami i śmietaną. Podejrzewam, że miało tam być "ze skwarkami lub śmietaną", bo połączenie skwarków i śmietany brzmi mało apetycznie. Ja preferuję polanie pierogów podsmażoną cebulką z olejem.




Brak komentarzy: